EKMEK ZAMMI HAKKINDA KAMUOYUNA DUYURU

25 Mart 2016 tarihinden itibaren ilçemizde ekmek fiyatları 90 kuruş olarak belirlenmiştir. Ekmeğe yapılan 15 kuruşluk zam birtakım spekülasyonlara neden olmuş,sadece Bozkırda ekmek fiyatları 90 kuruş olmuş gibi bir algı oluşturmuştur.Fakat bilinmelidir ki Türkiye geneli ile Konya merkezde ve bazı komşu ilçelerimizde çok uzun süredir ekmek fiyatları zaten 80 kuruş olarak uygulanıyordu. Bozkır’da ise ekmek 75 kuruştan satılmaktaydı. 90 kuruşluk zamlı tarifede diğer ilçelerde ve Konya merkezde Bozkır’dan önce uygulanmıştır. Ancak bazı ilçelerde aşırı rekabetten ötürü tarifenin altında ekmek satışı olmuştur. Söz konusu haberde belirtildiği gibi ekmek fiyatlarında % 30’luk bir artış olmamıştır. 75 kuruşa satılan ekmek 90 kuruş yapılmıştır, buda %20’ye tekabül etmektedir.
Bununla birlikte üretim maliyeti hesaplanırken sadece buğday fiyatlarının temel alınmasının yanlış olduğunu belirtmek isterim. İşyeri kira bedeli, un ve maya fiyatları, makine ve ekipman fiyatları, enerji ve yakıt giderleri ve en önemlisi de işçi ücretlerindeki artış ile SSK ve BAĞKUR primlerindeki artışı görmezden gelemeyiz. Tüm bu bileşenler hesaba katıldığında % 20’lik bir fiyat artışının çok fazla olmadığı görülecektir. Küçük esnafımızın hizmet üretebilmesi için para kazanması gerekmektedir. Para kazanmadan hiçbir ticari müessesenin ayakta kalamayacağı gerçeğini vurgulamak isterim. Kamuoyunun bilgilerine saygılarımızla sunarız.

0 yorum: